چه رسانه تبلیغاتی مناسب کسب و کار شما است؟

تبلیغات یک عنصر مهم برای پیشرفت و حرکت رو به جلوی هر برندی می‌تواند باشد. البته منظور تبلیغات خوب و اصولی است.

یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌های تبلیغات خوب، رسانه مناسب تبلیغاتی است. شاید فکر کنید پول که داشته باشید، دیگر اصلاً این چیزها اهمیّت ندارد و آن‌قدر تبلیغات می‌کنید که یک نفر هم نباشد که شما را نشناسد. امّا حقیقت چیز دیگری است.

از دستش نده: اهداف تبلیغاتی را بشناسید؛ قبل از آنکه منابع مالی تان هدر رود

اگر میلیاردها پول برای تبلیغات داشته باشید امّا ندانید چه رسانه تبلیغاتی را انتخاب کنید، ممکن است حتّی به اندازه یک کسب و کار کوچک هم رشد نکنید!

پول اهمیّت چندانی ندارد؛ مگر تا زمانی که اصول تبلیغات را بدانید. آن‌وقت است که نقش پول، چه کم چه زیاد، پررنگ می‌شود. یکی از این اصول تبلیغات هم، رسانه تبلیغات است.

رسانه تبلیغات چیست؟

رسانه را دوباره بخوانید؛ در درونش چیست؟ رساندن!

رسانه تبلیغاتی به طور خلاصه و مفید، یعنی طریقه یا محیط‌های تبلیغاتی که می‌توانید تبلیغات کسب و کارتان را در آنجا اجرا کنید.

به طور کلی، رسانه تبلیغاتی را می‌توان در دو پرسش خلاصه کرد:

  • کجا را باید برای تبلیغ انتخاب کنیم؟
  • آنلاین تبلیغات کنیم یا آفلاین؟

تعدادشان کم هم نیست؛ رسانه‌های تبلیغاتی در گذشته کمتر بودند امّا حالا با اضافه شدن دنیای آنلاین و به ویژه، گسترده‌تر شدن صنعت تبلیغات، تعدادشان بیشتر شده است.

بنابراین وقتی می‌خواهید رسانه‌های تبلیغاتی کسب و کارتان را انتخاب کنید، گزینه‌های مختلفی دارید و کم یا زیاد بودنشان، به زمینه فعالیت کسب و کارتان بستگی دارد.

از دستش نده: با بازاریابی دهان به دهان، برندتان را مثل یک (ویروس!) پخش کنید

زیادتر شدن تعداد رسانه‌های تبلیغات، هم خوب است و هم بد؛ مثلاً اگر بخواهید تبلیغاتی را ران کنید، ممکن است سردرگم شوید که دقیقاً کدام یک از رسانه‌های تبلیغاتی بهتر است. این موضوع زمانی بیشتر شما را درگیر می‌کند که تخصص و دانش متوسطی در هر یک از رسانه‌های تبلیغاتی نداشته باشید.

امّا بالا بودن تعداد رسانه‌ها، این امکان را هم به شما می‌دهد که بتوانید انتخاب‌های بیشتری داشته باشید و با توجّه به کسب و کارتان، محدود به یک نوع نباشید. مثلاً اگر کسب و کار شما آفلاین است، شاید بخواهید از بیلبوردهای تبلیغاتی استفاده کنید؛ امّا رسانه‌های دیگری هم برای شما وجود دارد که می‌توانید هم برای برندینگ و هم سرازیر شدن مخاطب (و نه مشتری!) تبلیغات کنید.

بنابراین به طور خلاصه، برای تبلیغات کردن، نیاز به رسانه‌های تبلیغاتی مناسب دارید؛ مناسب چی؟ معلومه؛ مناسب کسب و کار شما و کاملاً هم این موضوع نسبی است!

انواع رسانه تبلیغات؟

رسانه‌های تبلیغاتی یکی دو تا نیستند؛ تعدادشان کم نیست امّا می‌توان آن‌ها را به دو دسته کلی آنلاین و آفلاین تقسیم کرد.

تصوّر نکنید حتماً کسب و کار شما باید در یکی از این دسته‌ها قرار بگیرد. یعنی یا باید حتماً تبلیغات آفلاین کنید یا فقط بودجه تبلیغاتی‌تان را به تبلیغات آنلاین اختصاص دهید.

بسیاری از کسب و کارها، سعی می‌کنند تا در هر دو محیط تبلیغات کنند. اصلاً هم این‌طور نیست که بگویید فقط اگر در فضای آنلاین فعال هستید و به اصطلاح حضور آنلاین دارید، می‌توانید تبلیغات آنلاین کنید! اکثر کسب و کارهای آفلاین برای برندینگ و علاوه بر این، برای معرفی نمایشگاه، فروشگاه یا مکان‌های فیزیکی خود که خدمات یا محصول ارائه می‌دهند، از تبلیغات آنلاین هم استفاده می‌کنند.

آفلاین

تبلیغاتی که از گذشته هم با کسب و کارها بوده و قدمت طولانی‌تری دارد، تبلیغات آفلاین است. البته این دسته اصلاً و ابداً دست نخورده باقی نمانده و رسانه‌های جدیدی هم به آن اضافه شده‌اند. هر چند تعداد رسانه‌های تبلیغاتی آفلاین زیاد است، امّا در اینجا، چند مورد مهم و پر طرفدار را برایتان می گویم.

برخی از مهم‌ترین رسانه‌های تبلیغاتی آفلاین این‌ها هستند:

  • پرینت مدیا (Print media)
  • تلویزیون
  • رادیو
  • تبلیغات محیطی

تبلیغات پرینت مدیا، همان تبلیغات در رسانه‌های چاپی مثل روزنامه‌ها و مجلات است. اگر مجلات مختلف را خوانده باشید، احتمالاً متوجّه تبلیغات درون آن شده‌اید. روزنامه‌ها نیز بخش‌های مختلفی را به تبلیغاتشان اختصاص می‌دهند.

از مزایای مهم این نوع تبلیغات، می‌توان به سراسری (شهری یا کشوری) بودن آن‌ها و قیمت نسبتاً مناسبشان و از معایب آن‌ها، به عدم متمرکز بودنشان برای جلب نظر مخاطبان در برخی بخش‌ها و هدفمند نبودنشان اشاره کرد.

از دستش نده: قیفی به نام قیف فروش!

تبلیغات در تلویزیون را غیر ممکن است ندیده باشید. اگر هم طرفدار پر و پا قرص سریال و فوتبال باشید، انواع و اقسام تبلیغات را می‌بینید؛ از تبلیغات بین برنامه‌ای گرفته تا تبلیغات زیرنویس شده. رادیو نیز رسانه تبلیغاتی دیگری است که برخی از برندها تبلیغاتشان را در آن اجرا می‌کنند.

مزیت مهم این نوع تبلیغات، دیده شدن بالای تبلیغات و گسترده بودن انواع مخاطبان و عیب اصلی آن، هزینه بسیار بالای آن است که اکثر کسب و کارها، به همین دلیل دیگر رسانه‌ها را ترجیح می‌دهند.

تبلیغات محیطی، یکی دیگر از انواع تبلیغات آفلاین هستند که شامل محیط‌هایی همچون بیلبورد، استرابرد، کیوسک برد، برایت برد، لایت برد، تبلیغات در مترو و اتوبوس‌رانی می‌شود. اگر بتوان بخش‌های مناسبی را برای تبلیغات محیطی انتخاب کرد، می‌توان نتیجه بسیار خوبی گرفت.

هزینه این نوع تبلیغات می‌تواند بسیار زیاد شود به گونه‌ای که در بعضی بخش‌ها، حتّی از تبلیغات در تلویزیون هم گران‌تر خواهند شد. با این حال، نباید یکی از مزیت‌های آن که همان قرار گرفتن در میان دیدگان طیف وسیعی از مخاطبان است را فراموش کرد.

آنلاین

تبلیغات در دنیای آنلاین، تبلیغات‌های نسبتاً مدرنی هستند. این دسته از تبلیغات، نسبت به تبلیغات آفلاین جوان‌تر هستند و کسب و کارهای بسیاری در سراسر جهان، به شکل گسترده‌ای از آن‌ها استفاده می‌کنند.

جالب است بدانید با وجود همین کم سن بودن تبلیغات آنلاین، به نظر می‌رسد در زمان‌هایی که خیلی هم دور نیست، سهم بسیاری از تبلیغات به دنیای آنلاین اختصاص یابد. از آنجایی که مخاطبان، بیشتر درگیر دنیای آنلاین هستند، تبلیغات در این فضاها نیز طرفداران بسیار زیادی دارد.

الان که در سال 2021 هستیم، حدود 170 میلیارد دلار خرج تبلیغات آنلاین می شه و 100 میلیارد دلار خرج تبلیغات آفلاین؛ امّا پیش بینی‌ها می گه در سال 2023، تبلیغات آنلاین میرسه به 300 میلیارد دلار و تبلیغات آفلاین همان کمی کمتر از 100 میلیارد دلار! چیزی نزدیک به 3 برابر بیشتر می شن تبلیغات آنلاین!

تبلیغات آنلاین انگشت شمار نیستند؛ امّا برخی از آن‌ها را ببینید:

  • وب سایت‌ها
  • شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان ها
  • موبایل‌ها

تبلیغات وب سایت‌ها را که احتمالاً دیده‌اید. وب سایت‌های مختلف، به ویژه مجلات آنلاین، محیط بسیار خوبی برای تبلیغات آنلاین هستند. با روی کار آمدن سیستم تبلیغات گوگل و شرکت‌های ایرانی، تقریباً اکثر سایت‌ها تبلیغاتشان را راه انداختند. بنابراین شاید بتوان روی تبلیغات در سایت‌ها مختلف، حساب کرد.

مزیت تبلیغات وب سایت، هزینه بسیار پایین آن نسبت به تبلیغات آفلاین است؛ به طوری که می‌توانید با حدود یک صدم هزینه برخی از تبلیغات آفلاین، مخاطبان بسیار بیشتری به‌دست آورید.

از دستش نده: وب سایت یا سوشال مدیا؛ کدام یک برای بیزینس‌تان مناسب است؟

تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان ها، در انواع مختلفی انجام می‌شود. تبلیغات کانال‌ها، پیج ها، اینفلوئنسرها و وای نرها تنها بخش کوچکی از تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی هستند. شما می‌توانید با هزینه بسیار اندک نسبت به تبلیغات آفلاین، کسب و کارتان را به مخاطبان بسیار زیادی نشان دهید.

یک ویژگی دیگر تبلیغات در سو شال مدیا، امکان دست به دست شدن تبلیغاتتان است. مثلاً اگر یک وای نر برای کسب و کار شما کلیپ تبلیغاتی تهیه کند، بسیاری از افراد آن را برای دوستان و آشناهایشان ارسال می‌کنند و همانند یک ویروس، پخش می‌شود.

تبلیغات در موبایل هم یک نوع تبلیغات عالی است. این نوع تبلیغات زیر مجموعه بازاریابی موبایلی است و شامل اس ام‌اس و بنرهای اپلیکیشن ها است. البته شبکه‌های اجتماعی نیز به نوعی تبلیغات موبایلی محسوب می‌شوند.

اشتباهات رایج درباره رسانه تبلیغات

ممکن است از خود بپرسید یعنی اگر بدانم کجا برای تبلیغات کسب و کارم مناسب است، حتماً کلی مشتری پیدا می‌کنم؟

در جواب باید به گم که نه! دانستن محیط مناسب تبلیغاتی، لازم است امّا کافی نیست.

کسب و کارهایی که درباره رسانه تبلیغات اشتباه می‌کنند، اصلاً و ابداً کم نیستند. بسیاری از کسب و کارهایی را می‌بینید که تبلیغاتی می‌کنند که از هر زاویه‌ای به آن نگاه کنید، هیچ نکته مثبتی پیدا نخواهید کرد.

یکی از اشتباهات رایج، این است که فکر کنید اگر پول زیادی بدهید، حتماً کار درست‌تر را کرده‌اید. اگر پول زیادی ندارید، حتماً رقیبتان که پول زیادی دارد از شما جلو می زند. امّا این‌طور نیست. خودتان بگویید؛ از میان 1 میلیون نفر، چند درصد تبلیغات آفلاین در یکی از راهروهای مترو را می‌بینند و چند درصد تبلیغات آنلاین توسط وای نرها را؟

از دستش نده: نیازهای مشتریان، طناب نجات شما است

قطعاً درصد تبلیغات آنلاین وای نرها بیشتر است؛ مردم عاشق چنین موضوعاتی هستند و می‌خواهند که یک دلیلی برای دیدن تبلیغات شما داشته باشند. خب پول کمتر هم می‌دهید، امّا آیا شما نتیجه بهتری نخواهید گرفت؟

اشتباه دیگری که می‌تواند بودجه و زمانتان را کاملاً نابود کند، آگاهی نداشتن از رسانه‌های تبلیغاتی است. شما باید شناختی نسبت به رسانه‌های تبلیغاتی داشته باشید تا بتوانید متناسب با بودجه‌ای که دارید، بهترین گزینه را انتخاب کنید.

پیروی از دیگران بدون توجّه آنکه کار درستی کردند یا نه، اشتباه دیگری است که اکثر کسب و کارها، به ویژه کسب و کارهای نوپا آن را مرتکب می‌شوند. بنابراین اصلاً و ابداً بدون آنکه بدانید کار درستی انجام داده‌اند یا نه، به دنبال پیروی از دیگران نروید.

اگر می‌خواهید در تبلیغات سردرگم نشوید و اشتباهی نکنید، دنبال غیر متخصصین نروید. اگر بروید، تنها پول و هزینه‌تان را هدر داده‌اید و کسب و کاری هم که بودجه‌اش را از دست بدهد، باید با دنیای بیزینس خداحافظی کند؛ مخصوصاً اگر کسب و کار نوپا باشد.

هزینه‌های جانبی تبلیغات را هم فراموش نکنید. انتشار تبلیغات در محیط‌های تبلیغاتی تنها اجرای آن است و نباید فکر کنید که هزینه دیگری ندارید. مثلاً یک کسب و کار که می‌خواهد تبلیغات تلویزیونی را اجرا کند، باید هزینه‌های تولید محتوای تبلیغاتی را هم در نظر بگیرد.

لب کلام اینکه . . !

کسب و کارها بدون تبلیغات شناخته نمی‌شوند. رشد و پیشرفت یک کسب و کار، بدون تبلیغات، غیر ممکن است. امّا اگر تبلیغات خوبی اجرا نکنید، هیچ فرقی نمی‌کند با آنکه تبلیغات نکرده باشید؛ چه بسا بدتر هم باشد.

یکی از مواردی که بودجه و زمان تبلیغاتی‌تان به انتخاب درست آن وابسته است، رسانه تبلیغاتی است. در دوره جامع کسب و کار، به طول کامل به تبلیغات، از استراتژی تبلیغات گرفته تا رسانه تبلیغاتی پرداخته‌ام و تمام نکات به گونه‌ای ساده و قابل فهم بیان می‌شود.

در پایان دوره، به تمام نکات بیزینس و کسب و کار، تسلّط خواهید یافت. همین حالا به صفحه سرفصل‌های دوره جامع کسب و کار برید تا هر چیزی که قرار است در این دوره به آن پرداخته شود را ببینید.

به مطالعه کردن ادامه بدید...