ایده تبلیغات چیست و چرا اهمیت دارد؟

زمان‌های خیلی دور که اصلاً تبلیغات مثل الان انقدر زیاد نبودند، اوضاع خیلی فرق می‌کرد. مثلاً شاید آنقدرها هم ایده تبلیغات نیاز به وسواس نداشت و تقریباً اگر فقط یکم تبلیغات خوب بود، عده زیادی آن را می‌دیدند.

امّا الان اینطور نیست؛ مردم زیاد از تبلیغات خوششان نمی‌آید و ذهنیّت کاملاً مثبتی درباره آن ندارند و اگر هم تبلیغات خوب نباشد، بعید است به آن توجّه کنند.

موسسه آمریکایی هاب اسپات میگه الان تقریباً 75 درصد مردم اصلاً به تبلیغات اعتماد نمی کنن و تبلیغات رو واسطه خریدشون از یک برند نمیدونن! وقتی جمعیّت کسانی که به تبلیغات اعتماد می کنن کم شده و برندها زیاد، اونوقت چی میتونه تبلیغاتتون رو به نتیجه برسونه؟ دقیقاً! یکیش ایده جذاب و درجه یکه!

محیط‌های تبلیغاتی که زیاد شدند، تبلیغات هم زیاد شدند. مثلاً تو همین ایران خودمون، تا وقتی خبری از اینستاگرام و رفقاش نبود، تبلیغات کمتر بودند و فقط وقتی در خیابان سرمان را می‌چرخاندیم یا وب گردی می‌کردیم، تبلیغ می‌دیدیم.

امّا الان در شبکه‌های اجتماعی، تبلیغات بسیار زیاد شدند و اصطلاحاً تبلیغات بین مردم اشباع شده است و تبلیغات زده شده‌اند! امّا اگر بخواهم بهتر بگویم، از تبلیغات (بد) زده شده‌اند؛ تبلیغات (خوب) هیچ وقت اشباع نمی‌شود؛ هیچ وقت!

ایده تبلیغات چیست؟

ایده تبلیغات، یکی از همان مواردی است که مشخص می‌کند می‌توانید از تبلیغاتتان نتیجه بگیرید یا نه.

وقتی ایده جذاب و باحالی نداشته باشید و تبلیغ کنید، کمتر کسی اصلاً به شما توجّه می‌کند. اگر می‌خواهید به یکی از واینرهای اینستاگرام تبلیغات بدهید، باید سناریوی جذابی برای ویدیو نوشته شده باشد وگرنه اصلاً کسی توجّه‌ای به برندتان نمی‌کند!

تأثیر جذابیت تبلیغات چندان هم غیرقابل درک نیست؛ مثلاً قطعاً مردم یک ویدیو فان با  سناریوی جذاب  را نسبت به یک زیرنویس خشک در یک شبکه تلویزیونی سرد و بی روح، بیشتر دوست دارند.

البته که اگر همان ویدیو هم ایده سناریوی جذابی نداشته باشد، اصلاً و ابداً نتیجه‌ای نخواهد داشت.

به تبلیغات بیلبوردی فکر کنید. اگر یک طرّاحی خوب داشته باشند بیشتر توجّه جلب می‌کنند یا یک طرّاحی غیراصولی؟

قطعاً طراّحی خوب!

پس نباید ایده تبلیغات را یک چیز کوچک و کم ارزش بدانید و برای تبلیغات، اهمیّت زیادی به آن ندهید. 

سناریوی تبلیغاتی؟

وقتی پای سناریو تبلیغاتی به میدان باز می‌شود، باید متوجّه شوید که خبری از تهیه و انتشار یک ویدیو تبلیغاتی سرسری نیست. باید همه چیز را از قبل برنامه ریزی کنید.

خودتان آخرین باری که یک تبلیغ را کامل دیده باشید، کی بود؟

وقتی ویدیو تبلیغاتی شما، هیچ جذابیتی برای مخاطبان نداشته باشد و سناریوی خوبی برایش نوشته نشده باشد، نباید توقع داشته باشید کسی تبلیغات شما را نگاه کند. مردم از تبلیغاتی که فقط به فکر خالی کردن جیبشان هستند متنفرند!

از دستش نده: اهداف تبلیغاتی را بشناسید؛ قبل از آنکه منابع مالی تان هدر رود

فکر نکنید می‌توانید مردم را گول بزنید؛ وقتی شما یک سناریوی خوب برای ویدیو نداشته باشید، مخاطبان کاملاً متوجّه می‌شوند که شما (فقط) یک قلّاب آماده کرده‌اید و مثل گرفتن ماهی، می‌خواهید پول‌هایشان را از جیبشان با واسطه‌ای به نام برندتان بردارید!

چرا مخاطبان باید تبلیغات شما را ببینند و برای خدمات و محصولات شما، پول هم بدهند؟

ارزش در برابر ارزش! وقتی ویدیو تبلیغاتی شما جنبه مثبتی داشته باشد، یعنی به مخاطبان ارزش داده‌اید و در اینصورت است که مخاطبان هم می‌خواهند به شما ارزش دهند.

مزایای برخی سناریوها

یک سری از سناریوها هستند که مردم بیشتر از بقیه سناریوها، به آن‌ها توجّه می‌کنند. مثلاً وقتی مردم یک ویدیو طنز را می‌بینند، می‌خندند و از دیدن آن لذّت می‌برند. وقتی یک برند تبلیغاتش را به چنین ویدیوهایی می‌سپارد که سناریو به گونه‌ای نوشته می‌شود که هم برند تبلیغ شود و هم مردم سرگرم شوند، احتمال نتیجه گیری بالاتر می‌رود.

درواقع باید برخی سناریوها، در دسته‌هایی قرار می‌گیرند که‌ترند هستند. مثلاً اگر جمعیّت بسیار زیادی به دنبال محتوای طنز هستند، سناریو را به گونه‌ای می‌نویسند که هم جنبه فان آن حفظ شود و هم برند معرفی و تبلیغ شود.

ویدیوهای محسن ایزی توی اینستاگرام رو آگه دیده باشین، احتمالاً می تونین قشنگ معنی تبلیغات خوب رو درک کنین. مثلاً توی یکی از ویدیوها، محسن اصلاً یک سناریو طنز رو اجرا می کنه و کلاً موضوع، درباره مهمونی نرفتن توی کروناس! ولی خیلی کم در حد یک دیالوگ، اشاره میشه که اینترنت پیشگامان یک سرویس دانشجویی داره و سرعتش عالیه! اینجا پیشگامان، یک تبلیغ هدفمند کرد (دانشجویان)؛ اون هم در یک ویدیو طنز!

امّا حتماً ویدیوها نباید طنز باشند. هر سناریویی که احساس کنید مردم برای هم می‌فرستند و درواقع دست به دست می‌شود، سناریوی خوبی است. یکی از خوبی‌های سناریوهایی مثل سناریوی ویدیو محسن ایزی، این است که مردم آن را دوست دارند و ویدیو را دست به دست می‌کنند!

بنابراین نه تنها مخاطبان محسن ایزی، بلکه تمام کانال‌های تلگرامی و پیج های اینستاگرامی، ویدیو را می‌بینند.

ویدیوی تبلیغاتی، میتونه مستقیماً به یک برند اشاره کنه! مثلاً وقتی یک رستوران ایده جدید و باحالی رو اجرا کرده، میتونه با اجرا کردن یک سناریوی خوب، کاری کنه که مردم ویدیو رو برای هم بفرستن!

چطوری سناریو پیدا کنیم؟

الگوگیری، برندهای زیادی را به موفقیّت رسانده است. پیدا کردن سناریو، اصلاً کار آسانی نیست و فکر نکنید می‌توانید به سرعت به یک سناریو خوب برسید!

برندهای بزرگ در سراسر دنیا، وقتی می‌خواهند تبلیغات کنند، حتّی از روانشاناسان هم کمک می‌گیرند! یعنی شاید شما فکر کنید که یک تبلیغ همینطوری و به سادگی تهیه شده امّا حقیقت این است که برخی از برندها، ناخودآگاهِ شما را هدف می‌گیرند.

به طور کلی، باید حتماً برای پیدا کردن یک سناریوی خوب، چند کار مهم انجام دهید:

  • مزیت‌های رقابتی‌تان را مشخص کنید
  • دسته بندی‌هایی که مردم بیشتر به دنبال آن‌ها هستند را پیدا کنید
  • تحقیق کنید چه ویدیو یا تصویری بیشتر دست به دست و دهان به دهان می‌شود
  • تحقیق کنید چه چیزهایی مرتبط با کسب و کار شما، روی ذهن مخاطب تأثیر می‌گذارد
  • اهداف تبلیغاتی‌تان را مشخص کنید
  • درباره لحنی که می‌خواهید تبلیغ کنید، فکر کنید
  • صحنه‌هایی را که فکر می‌کنید برای نشان دادن محصول یا خدماتتان مناسب هستند را بنویسید. مثلاً نشان دادن مراحل ساخت یا تأثیر خرید محصولتان بر زندگی یک شخص یا حتی تصویری از این‌ها
  • از افراد مختلف با سلیقه‌های گوناگون، نظر بخواهید
  • روش‌های نشان دادن راه‌های ارتباطی‌تان را بنویسید

پس از اینکه موارد بالا را انجام دادید، بهتر می‌توانید یک سناریو بنویسید. اصولاً سناریو با جمع آوری یک سری از اطلاعات نگارش می‌شود.

اشتباهات رایج درباره ایده تبلیغات

برخی از اشتباهات وجود دارند که اکثر کسب و کارها مرتکب می‌شوند و نتیجه آن، چیزی جز هدر دادن بودجه تبلیغاتی و زمان نیست.

اگر شما کسب و کارتان را به تازگی شروع کرده باشید، باید تا آنجایی که می‌توانید اشتباهات را به حداقل برسانید. چرا که شاید بودجه زیادی نداشته باشید و با اشتباهاتی که در تبلیغات مرتکب می‌شوید، کاملاً بودجه‌تان را هدر دهید. شرکتی هم که بودجه‌اش تمام شود، به سمت نابودی می‌رود.

  • چند اشتباه برخی از برندها:
  • کپی می‌کنند؛ امّا کپی ناموفق!
  • به ایده تبلیغات اهمیّت نمی‌دهند!
  • به اجرای کار اصلاً توجّه نمی‌کنند!
  • یک ایده را در رسانه‌های مختلفی اجرا می‌کنند!

کپی بودن زمانی بیشتر برندتان را نابود می‌کند که یک ایده تبلیغات خارجی را ببینید و بخواهید همان را در ایران پیاده سازی کنید. قطعاً چنین کاری منطقی نیست؛ بسیاری از ذهنیّت ها و باورهای خارج از ایران با داخل ایران متفاوت هستند.

حتّی اگر یک ایده تبلیغاتی در خارج از کشور، بسیار سر و صدا کرده باشد، تضمینی وجود ندارد که همان ایده در ایران جواب دهد. بنابراین همیشه به دنبال خلاقیت باشید و ایده‌های نو و جدید را پیاده سازی کنید.

ایده تبلیغاتی، یک آیتم مهم و اساسی در تبلیغات است. برندهایی که فکر می‌کنند ایده تبلیغات اهمیتی ندارد، تبلیغاتشان اصلاً و ابداً نتیجه‌ای نمی‌دهد. تا وقتی شما یک ایده خوب برای تبلیغاتتان پیدا نکنید و نتوانید سناریوی خوبی بچینید، نباید به سمت تبلیغات بروید.

از دستش نده: چه رسانه تبلیغاتی مناسب کسب و کار شما است؟

اجرای کار را باید در نظر بگیرید. مثلاً فکر نکنید که فقط باید پول رسانه تبلیغات را بدهید و بس! اجرای تبلیغات هم هزینه دارد و هم زمان. مثلاً اگر بخواهید تبلیغاتتان را روی یک بیلبورد اجرا کنید، باید هماهنگی‌های بسیار زیادی انجام دهید و هزینه‌های اجرای کار را هم بسنجید.

یک ایده تبلیغاتی را به هر رسانه‌ای ندهید! مثلاً اگر برای پیج های خبری اینستاگرام یک تبلیغ منتشر می‌کنید، نباید همان را برای تلگرام، دسته بندی‌های دیگر پیج ها، بیلبورد و دیگر رسانه‌های اجرا کنید. مثلاً ممکن است عده‌ای در اینستاگرام یک بلاگر خانم را بشناسند امّا تضمینی وجود ندارد که هر کس بیلبورد را می‌بیند، همان بلاگر را بشناسد که شما بخواهید از او برای تبلیغاتتان استفاده کنید!

لب کلام اینکه . . !

ایده تبلیغات، شاید مهم‌ترین بخش تبلیغات باشد. هرچه رسانه خوبی انتخاب کرده باشید و استراتژی هوشمندانه‌ای چیده باشید، وقتی ایده و خلاقیتی نداشته باشید، نمی‌توانید نتیجه بگیرید.

در دنیای امروز که تعداد برند و تبلیغات بسیار زیاد شده است، خلاقیت و ایده است که می‌تواند شما را به دیگران نشان دهد. اگر ایده‌ای در تبلیغاتتان نداشته باشید، مردم به راحتی از کنار تبلیغات شما می‌گذرند و هیچ توجّه‌ای به آن نمی‌کنند.

در دوره جامع کسب و کار، به طور کامل به تمام نکاتی که باید درباره بیزینس بدانید، می‌پردازم. دوره جامع کسب و کار، برای کسانی مناسب است که یا بیزینس دارند و می‌خواهند آن را رشد دهند و یا در فکر راه اندازی یک بیزینس سودآور هستند. تبلیغات و هر آنچه مربوط به آن می‌باشد هم به عنوان یکی از سرفصل‌های اصلی و اساسی دوره جامع کسب و کار قرار داده شده است.

به مطالعه کردن ادامه بدید...