استراتژی تبلیغات، برای به نتیجه رساندن تبلیغاتی که میکنید لازم است. اصلاً هم مهم نیست که در چه رسانهای میخواهید تبلیغات کنید یا کسب و کارتان چه فعالیتی دارد که قصد تبلیغاتش را دارید؛ به هر حال نبود استراتژی تبلیغات میتواند تمام منابع شما را نابود کند!
بسیاری از شرکتها، بودجه محدودی برای تبلیغاتشان دارند و جایی برای اشتباه ندارند. شما هم اگر بودجهای مشخص میکنید، باید آن را به صورت کاملاً صحیح و اصولی خرج کنید. استراتژی تبلیغات میتواند به شما کمک کند تا مطمئن شوید که مسیر را اشتباه نمیروید و منابعتان هم هدر نمیرود. در این مقاله، چیزهای زیادی را درباره استراتژی تبلیغات میخوانید.
استراتژی تبلیغات چیست؟
استراتژی تبلیغات به معنای ساده، یعنی اینکه یک نگاه بلند مدتی برای تبلیغات داشته باشید و بتوانید یک مسیر را برنامه ریزی و مشخص کنید. اصلیترین نکتهای که در استراتژی تبلیغات اهمیّت دارد، این است که متوجّه شوید چه کاری درست است انجام دهید. شاید بتوان گفت همین موضوع، استراتژی تبلیغات را حساس میکند.
از دستش نده: ایده های تبلیغاتی چی هستن و چرا مهمن؟
هدف این است که تبلیغاتتان، نتیجه بخش باشد؛ همانطور که فکرش را میکردید. برای این نتیجه بخش بودن، شما به چیزی به نام استراتژی تبلیغات نیاز دارید. استراتژی تبلیغات سبب میشود تا:
- بودجهتان در جای درست خرج شود
- مخاطبان بیشتری را جذب کنید
- به اهدافتان از تبلیغات برسید
- نسبت به تبلیغات رقبا بی توجّه نباشید
در یک استراتژی تبلیغات، قرار است شما همه چیز را بسنجید. گاهی بهتر است برای تدوین، از تفکّر شش کلاه استفاده کنید تا بتوانید همه چیز را بهتر و بدون تأثیر از دیگر عوامل مشخص کنید. این نوع تفکّر، بیشتر برای شرکتهایی مناسب است که در بخشهای مختلف، انعطاف بالایی دارند. شما باید بارها و بارها برای خودتان استراتژیهای تبلیغاتی فرضی تدوین کنید تا بتوانید کمی بر بخشهای مختلف، تسلّط یابید.
بعضی از بخشهای اصلی یک استراتژی تبلیغات عبارتند از:
- مخاطبان هدفتان چه کسانی هستند؟
- چقدر بودجه برای تبلیغات در نظر گرفتهاید؟
- نوع محتوایی که میخواهید تبلیغ کنید چیست؟
- چه زمانی بهتر است تبلیغ کنید؟
- رقبای شما چطور تبلیغ میکنند؟
- کدام محصول یا خدماتتان را میخواهید تبلیغ کنید؟
در ادامه با هر یک از این بخشها آشنا میشوید.
قبل از تیر زدن، نشانه بگیرید!
مخاطبان هدف، بدون شک اصلیترین بخش استراتژی تبلیغات است. شما حتّی اگر بودجه تبلیغاتی بسیار زیادی داشته و همه چیز از نوع محتوا تا محصول تبلیغاتیتان را مشخص کرده باشید، امّا مخاطبان هدفتان را مشخص نکنید، قطعاً به نتیجه نمیرسید. (حداقل به نتیجهای که باید میرسیدید!)
بنابراین باید مشخص کنید شما برای چه کسانی تبلیغ میکنید. اصلاً شما برای زنان تبلیغ میکنید یا مردان، برای کودکان یا بزرگسالان، برای شهریها یا روستاییها، برای سیگاریها یا غیرسیگاری ها، برای دانشجویان یا شاغلان؟
هر چیزی که بتواند کمک کند تا مخاطبان هدفتان مشخص شود را باید در نظر بگیرید.
کمی محاورهای: تبلیغات گوگل، یکی از بهترین تبلیغات هدفمنده! شما می تونین سن، جنسیت، زبان، کشور و... رو مشخص کنین و برای اونا تبلیغ کنین! وقتی میگم مخاطب هدف، ینی بگردی دنبال اونایی که حداقل یک زمینهای برای علاقه مندی به محصول یا خدماتت دارن! واسه همه تبلیغ کردن درست نیست! مخاطب هدفت رو مشخص کن تا یوقت واسه کسیکه مو نداره سشوار تبلیغ نکنی!
وقتی نتوانید مخاطبان هدفتان را مشخص کنید، تبلیغاتتان فقط مثل دور ریختن پول است. تمام بودجهتان را برای کسانی خرج میکنید که اصلاً علاقهای به محصول یا خدماتتان ندارند. برای بعضی کسب و کارها ممکن است انتخاب مخاطب هدف سخت باشد و برای بعضی آسان. مثلاً اگر خمیربازی میفروشید، مشخص است که مخاطب هدفتان، کودکان هستند.
همه چیز به مخاطب هدف بستگی دارد. اینکه شما باید چه نوع محتوای تبلیغاتی تولید کنید، چه زمانی بهتر است تبلیغ کنید و یا چه محصولی را میخواهید تبلیغ کنید، همه به مخاطب هدفی است که انتخاب میکنید.
بودجه تبلیغاتی را فراموش نکنید
وقتی حرف از بودجه میشود، به نظر میرسد اکثرتان نگران و مضطرب میشوید. طبیعی است! با خودتان می گویید ممکن است بودجه کمی داشته باشید و نتوانید آنطور که میخواهید تبلیغات کنید و تمام تصوّراتتان از فروش و سودآوری به هم میریزد.
نگران سرمایه نباش! هایلایت جذب سرمایه رو توی پیج اینستاگرامم ببین
بودجه دقیقاً مثل سوخت ماشین است. برای تبلیغات، نیاز به بودجه دارید. امّا در استراتژی تبلیغات، شما باید دقیقاً مشخص کنید که چقدر بودجه برای تبلیغات در نظر میگیرید. وقتی این بودجه را مشخص کنید، بسیاری از بخشهای استراتژی تبلیغات تغییر میکنند. توجّه داشته باشید که بودجه فقط هزینه تبلیغات نیست. اکثر کسب و کارها به اشتباه فکر میکنند که بودجه تبلیغاتی، فقط هزینه تبلیغات در رسانه است و اصلاً توجّهای به هزینههای اجرای تبلیغات ندارند.
کمی دیگر محاوردهای: اگه بخوام سادهتر بگم، فکر کنین می خواین توی اینستاگرام تبلیغ کنین. خب؛ بودجهای که باید در نظر بگیرین، شامل هزینه اون رسانه برای تبلیغات میشه، هزینه فیلم برداری یا عکس برداری میشه، هزینه نیروهایی که برای تبلیغات نیاز دارین میشه و کلی چیزای دیگه. پس فکر نکنین بودجه ینی همون هزینه تبلیغات در رسانه! وگرنه حسابی موقع اجرا سوپرایز میشین!
چجوری قراره تبلیغ کنید؟
انتخاب نوع محتوا، میتواند با توجّه فعالیتتان متفاوت باشد. امّا در اکثر کسب و کارها، میتوان از انواع مختلفی از محتوا برای تبلیغات استفاده کرد. شما باید تصمیم بگیرید که میخواهید چه نوع محتوایی را برای تبلیغات استفاده کنید.
آیا میخواهید یک عکس در اینستاگرام منتشر کنید و درباره آن توضیحاتی بدهید یا قصد دارید یک ویدیو آماده کنید. مثلاً فرض کنید شما یک شرکت خدمات نظافتی دارید و میخواهید تبلیغات کنید. در هنگام تدوین استراتژی تبلیغات باید در نظر بگیرید که میخواهید ویدیو از کار یکی از کارگرها استفاده کنید، تیزر توضیح خدمات را به کار بگیرید یا فقط یک تصویر تبلیغ کنید و توضیحات را در کپشن بنویسید.
سعی کنین وقتی تبلیغ می کنین، حتماً نتیجه اون نوع تبلیغ کردنتون رو هم بنویسین. این کمک میکنه تا بعد از مدتی، یک آمار جانانه داشته باشین که بتونین توی سه سوت نوع تبلیغات مناسب شرکت خودتونو انتخاب کنین!
بهترین زمان تبلیغات
زمان تبلیغات آنقدر اهمیّت دارد که ممکن است یک تبلیغ در یک زمان غوغا کند و در زمان دیگر، فقط یک تبلیغ بی هدف و نامربوط تلقی شود. وقتی میخواهید استراتژی تبلیغات تدوین کنید، باید ببینید که چه زمانی مناسب است تبلیغات کنید تا بتوانید بهترین نتیجه را بگیرید. میخواهید قبل از عید یا هر مناسبی تبلیغ کنید، میخواهید در شرایطی خاص تبلیغ کنید، یک هفته یا یکماه دیگر را مناسب میدانید و یا هر زمان دیگری. این موضوع کاملاً به محصولات و خدماتی که ارائه میکنید، ارتباط زیادی دارد و گاهی به خاطر نوع محصولتان، تعیین بودجه زیاد برای تبلیغات، اصلاً توجیه ندارد.
مثلاً وقتی شما یک مجموعه دارین که خدمات مشاوره و آموزش برای کنکوریا رو میده، ممکنه تبلیغاتتون در فصلهای مختلف فرق کنه. اوایل کم تبلیغ کنین و نزدیکای کنکور، حسابی تبلیغ کنین. یا مثلاً وقتی نوشت افزار میفروشین، بخواین آخرای تابستون تبلیغات کنین. به هر حال برای هر تبلیغی، باید ببینین که چه زمانی زمانشه!
رصد تبلیغات رقبا
رقبایی که قبل از شما کسب و کارشان را شروع کردهاند، احتمالاً تجربههای بسیار بیشتری نسبت به شما در تبلیغات دارند و تا حدودی میدانند که چه نوع تبلیغاتی برایشان مناسب است و اگر انجام دهند، نتیجه خوبی میگیرند. حتّی رقیبان جدید هم شاید مدیرانی دارند که تجربه سالها مدیریت دارند و مدیر تبلیغاتشان، به خوبی میداند باید چه کاری کند.
شما باید دائماً تبلیغات رقبایتان را آنالیز کنید و به جای حرص خوردن ???? تمام نکات آن را آنالیز کنید. بفهمید کجا تبلیغ میکنند و چند بار یک رسانه را انتخاب میکنند و حتی چه سناریوهایی برای تبلیغاتشان دارند، و حتی بیشتر. مثلاً نگاه کنید چطور و از چه روشی مخاطبین جذب شده از تبلیغات را تبدیل به مشتری میکنند.
ببینین! خیلی چیزارو شما میتونین آنالیز کنین. مثلاً وقتی میبینین رقیبتون داره توی اینترنت حسابی تبلیغات می کنه و تازه هم شروع کرده، برین رنک سایتش رو ببینین و مثلاً هر 3 روز دوباره آنالیز کنین. ببینین چقدر رنک سایتش تغییر کرده یا مثلاً شبکه اجتماعیش رشد داشته. اینا روشای رایگان و بدون هزینه آنالیزن! از دستشون ندین اصلاً!
انتخاب محصول و خدمات برای تبلیغ
وقتی استراتژی تبلیغات میچینید، باید در نظر بگیرید که کدام محصول یا خدماتتان را میخواهید تبلیغ کنید. این موضوع با بودجهای که در نظر دارید کاملاً در ارتباط است. گاهی شما بودجه کمی دارید و تعداد محصولات و خدماتتان زیاد است. در این مواقع باید بر روی یک محصول یا خدمت تمرکز کنید و بودجه تبلیغاتیتان را صرف آن کنید. مثلاً اگر یک کارخانه محصولات زیادی تولید میکند، گاهی نمیتواند بودجهاش را برای تبلیغات همه آنها خرج کند. اتفاقاً این کار میتواند بهتر هم باشد.
در اختیار قرار دادن بودجه کم برای تبلیغات یک محصول پرسود، میتواند بسیار نتیجه بخش تر از تبلیغات با بودجه کم برای تمام محصولات باشد.
چی توز رو ببینین! اگر دیده باشین، خیلی وقتا اومده فقط مثلاً چیپساشو تبلیغ کرده. یا مثلاً عالیس اومده فقط دوغش رو تبلیغ کرده. اینطوری بودجه صرف یک محصول میشه. حتی اگرم بودجه کم نبود، خیلی از شرکتا میان اون رو چند بخش میکنن تا چند محصول رو جداگونه تبلیغ کنن.
چه زمانی طراحی استراتژی تبلیغات لازم است؟
ممکن است فکر کنید استراتژی تبلیغات باید همیشه همان اول کار باشد تا مسیر مشخص شود. تاحدودی این حرف درست است. شما باید از اول فکر کنید که قرار است برای تبلیغاتتان چه کار کنید؛ امّا این بدان معنی نیست که نمیتوانید آن را تغییر دهید.
از دستش نده: واسه چه اهدافی میشه تبلیغ کرد؟
شما میتوانید هر موقع که بخواهید استراتژی تبلیغاتتان را تغییر دهید. منطقی هم به نظر میرسد. چون ممکن است وقتی با توجّه به بودجه تبلیغاتیتان، یک استراتژی تدوین میکنید، متوجّه شوید که هزینههای تبلیغاتتان افزایش یافته است یا شرکت تبلیغاتی، بخواهد از همکاری انصراف بدهد. همین موارد باعث میشود تا تصمیم بگیرید که دوباره به سراغ استراتژی تبلیغاتتان بروید و آن را تغییر دهید.
لب کلام اینکه . . !
استراتژی تبلیغات اهمیّت بسیار زیادی دارد و نباید برای تبلیغاتتان، آن را فراموش کنید. استراتژی تبلیغات به شما یک دید وسیع میدهد و میتوانید تمام جزئیات را از همان ابتدا تا انتها، مشخص کنید. دنیای تبلیغات، دنیای پیچیدهای است و کوچکترین اشتباه در آن، میتواند منجر به تبلیغات منفی علیه برندتان و یا هدر دادن بودجه و زمان و منابعتان شود. در دوره جامع کسب و کار میتوانید به طور کامل با دنیای تبلیغات آشنا شوید و بر تک تک موضوعات تخصصی آن، تسلّط پیدا کنید. سرفصلهای دوره جامع کسب و کار را ببینید تا متوجّه شوید که این دوره، واقعاً میتواند صفر تا صد بیزینس و کسب و کار را به صورت حرفهای به شما آموزش دهد.