آیا کسب و کار پدرم را ادامه دهم؟

پسر جان! دختر جان! خیلی‌ها آرزویشان این است که پدرشان یک بیزینس داشت و الان ادامه راه رو به او می‌سپردن؛ اونوقت تو می‌خوای بری دنبال یک کار دیگه؟

اگر پدرتان صاحب یک کسب و کار است، شاید شما هم این حرف‌ها یا مشابه آن‌ها را شنیده باشید. در بدترین حالت ممکن، حداقل خودتان چند باری به خودتان این‌ها را گفته‌اید. وقتی بزرگ‌تر می‌شوید و دلتان می‌خواهد روی پاهای خودتان بایستید، شاید بپرسید باید حتماً کسب و کار پدرم را ادامه دهم یا می‌توانم کار دیگری را انتخاب کنم؟

خوشبختانه، این مقاله را که تا آخرش بخوانید، چیزهای زیادی دست گیرتان می‌شود. به راحتی متوجّه می‌شوید که باید کسب و کار پدرتان را ادامه دهید یا نه.

 

 

از دستش نده: طوفان فکری چیست و چه کمکی به شما می‌کند؟

 

نکاتی برای ورود به هر کاری

 فرقی نمی‌کند که بخواهید کسب و کار پدرتان را ادامه دهید یا به فکر راه اندازی کسب و کار هستید. اصلاً حتّی اگر بخواهید در یک شرکت استخدام شوید، باید یک سری نکات را بدانید. خیلی افراد را می‌بینید که بخاطر ندانستن همین نکات، دائماً پریشان حالند و نمی‌دانند در مسیر درستی هستند یا نه.

 

  • مجنون باشید و کارتون لیلی!: وارد هر کاری که بشوید، گاهی با مشکلاتی مواجه می‌شوید که باید هر طور شده، آن‌ها را حل کنید. اصلاً هم امکان ندارد که یک کاری دردسر و مشکل نداشته باشد. به همین دلیل، وقتی علاقه داشته باشید، انگیزۀ بیشتری برای رفع مشکل دارید و راحت‌تر ایده به ذهنتان می‌رسد.
  • حواستون باشه چرا شروع کردین!: فکر کنید قرار بود کسب و کاری راه اندازی کنید که به اهداف مالی‌تان برسید، ولی وقتی به خودتان نگاه می‌کنید می‌بینید به هر هدفی مثل هدف خیرخواهانه رسیدید الّا اهداف مالی. پس همیشه مرور کنید که چرا وارد یک کاری می‌شوید.
  • کار رو برای بالا رفتن مهارت شروع کنین!: یکی از مهم‌ترین مواردی که باید حتماً حواستان باشد تا عمر و وقت‌تان الکی و بیهوده هدر نرود، این است که کار را برای این شروع کنید که مهارت‌تان بالا برود. اینکه صرفاً به پول فکر کنید، ایدۀ خوبی نیست. مثلاً ممکن است با شروع یک کاری، اعتماد به نفس و مهارت فروش بدست آورید.
  • البته پول هم واقعاً مهمه!: نسبت به پول بی‌اهمیت هم نشوید. پول می‌تواند خیلی به شما کمک کند. بنابراین اینطوری نباشد که اصلاً هم به پول فکر نکنید. اهداف مالی داشته باشید و تلاش کنید تا به آن‌ها برسید.

 

 

 از دستش نده: یک قانون که باید جدی بگیریمش! قانون پارکینسون چیست و چطور می‌توانید از شر آن خلاص شوید؟

 

حالت اول: حرکت، پشت سر پدر

یکی از حالات ممکن که پدرتان صاحب یک کسب و کار باشد، این است که راه او را ادامه دهید. خوب و بد بودن این را یکم دیگه بررسی می‌کنیم.

ممکن است پدر شما، از زمان جوانی‌اش، کسب و کار یا حتّی چند کسب و کار راه اندازی کرده باشد و با گذشت زمان، آن‌ها را به وضعیتی رسانده که قدرت زیادی در بازار دارند. بنابراین، ممکن است با خودتان بگویید، وقتی یک کاری آماده هست، چرا باید وارد کار دیگری شوم؟

خیلی‌ها هستند که کسب و کار پدرشان را انتخاب می‌کنند و اتفاقاً در آن موفق هم هستند. البته خیلی‌ها هم موفق نمی‌شوند. بنابراین فکر نکنید یا ادامه دادن راه پدرتان خوب است یا بد.

 

ادامه دادن کسب و کار پدر: نگاه مثبت

اینکه بخواهید کسب و کاری را ادامه دهید که قدمت طولانی دارد و به یک شهرت خوبی در بازار رسیده، کار خوبی است. شما می‌توانید خیلی راحت‌تر از دیگران به اهدافی که دارید برسید. اگر دیگران قرار است از صفر شروع کنند، شما از صفر شروع نمی‌کنید.

حتّی همیشه پشتتان به پدرتان گرم است چون می‌دانید که حسابی راه و رسم این کسب و کاری که راه‌اندازی کرده را بلد است. اینطوری، اگر شما مشکلی داشته باشید یا کمکی بخواهید، مطمئن هستید که یک نفر با تجربه در همین زمینه، در کنارتان است.

علاوه بر این، بدست آوردن اعتبار کار آسانی نیست. وقتی وارد بازار، که البته بیشتر منظورم بازار آفلاین است تا آنلاین، بشوید، می‌فهمید که اعتبار حرف اول را می‌زند. از مردم عادی بگیرید که به دنبال یک برند معتبر می‌روند تا کسب و کارهای همکار که اصلاً اگر اعتبار نداشته باشید، به سختی می‌توانید کار کنید.

البته اعتبار کاملاً بدست آوردنی است و اینطور نیست که اگر خودتان کسب و کاری راه‌اندازی کنید، نمی‌توانید اعتباردار شوید. ولی حقیقت این است که یک کسب و کار چندین و چند ساله، سال‌های سال روی برندینگ خودش تمرکز داشته و دائماً نیاز مشتریان را تشخیص داده است.

یک جنبۀ مثبت دیگر ادامه دادن کسب و کار پدرتان این است که زیاد نگران زمان نیستید. مثلاً اگر یک کسب و کار، 5 سال نیاز دارد تا به اعتبار خوبی برسد، شما این زمان را صرفه‌جوبی می‌کنید.

درواقع بعد از اینکه وارد کسب و کار پدرتان می‌شوید، کارآفرینی نکرده‌اید و وظیفه‌تان، مدیریت است.

یکی از خوبی‌های ادامه دادن کسب و کار پدرتان این است که می‌توانید در مدت زمان کم، خیلی چیزها را تجربه کنید. ببینید که فرآیند مدیریت یک کسب و کار چگونه است و در چه مواقعی، باید چه کارهایی کرد.

 

ادامه دادن کسب و کار پدر: نگاه منفی

اعتماد به نفس برای مدیریت یک کار، خیلی مهم است. وقتی کسب و کار پدرتان را ادامه دهید، شاید آن اعتماد به نفس و انگیزۀ رسیدن به اهداف‌تان به شدتی که اگر خودتان کسب و کاری راه اندازی می‌کردید، نباشد.

انتظارات خیلی مهم است. وقتی کسب و کار پدرتان را ادامه می‌دهید، با خیلی از چالش‌ها روبه‌رو نشده‌اید. اگر عاشق کسب و کارتان باشید، چالش‌ها برایتان فرصت می‌شوند. خیلی چیزها هم یاد می‌گیرید. امّا ادامه دادن کسب و کار پدرتان، این فرصت‌ها را به شما نمی‌دهد.

میدونم که خوب می‌دانید آموزش تئوری خیلی خوب است امّا برای هر کاری، تجربه هم اهمیت دارد. برای مدیریت کسب و کار، باید حسابی پوست کلفت باشید. وقتی تجارت پدرتان را ادامه می‌دهید، خیلی از مواقعی که می‌توانستید با فهمیدن یک سری حقیقت‌ها، خودتان را قوی کنید، از دست می‌دهید.

 

توی مسیر راه اندازی کسب و کار و کارآفرینی، مشکل کم نیست. وقتی شما کسب و کار پدرتون رو ادامه میدین، نمیگم موفق نمیشین، ولی خب خیلی چیزهارو یا یاد نمی‌گیرین یا براتون حسابی گنگن و کنار اومدن باهاشون، اذیتت کنندس

 

؟  سوال: پس یعنی کسب و کار پدرم را ادامه بدهم؟

*  پاسخ: اگر واقعاً علاقه دارید، فکر می‌کنید که می توانید از پسش برآیید، آموزش و یادگیری مهارت‌هایتان را کنار نمی‌گذارید، بازهم به دنبال بزرگ کردن کسب و کار هستید، ذهن‌تان را بخاطر اینکه این کسب و کار به بلوغ رسیده، نمی‌بندید، کسب و کار پدرتان جای رشد مالی و غیر مالی دارد، می‌توانید تجارت پدرتان را ادامه بدهید. رشد را فراموش نکنید؛ چه افقی، چه عمودی.

 

حالت دوم: انتخاب مسیر متفاوت از مسیر پدر

انتخاب دومی که دارید، این است که کسب و کار پدرتان را ادامه ندهید. دقیقاً این مورد هم خوبی و بدی‌هایی دارد. خیلی‌ها هستند که کسب و کار پدرشان یک چیز بوده و خودشان، کسب و کار دیگری را انتخاب کرده‌اند.

دقیقاً پدر خودم، صاحب 3 کارخانه بود. همان وقتی که 2 سال در قم بودم و موقعیت خوبی وجود داشت، می‌توانستم خیلی راحت وارد کسب و کار پدرم شوم و آن را ادامه دهم. یعنی این فرصت را داشتم که کسب و کار پدرم را ادامه دهم. ولی دلم چیز دیگری می‌خواست. امیدی برای رسیدن به آرزوهایی که خیلی‌هاشون وابسته به علاقۀ همان زمانم بود، داشتم.

شما هم باید همه جوانب را در نظر بگیرید و بعد تصمیم بگیرید. اینطور نیست که آدم بد و خوب را از روی ادامه دادن کسب و کار پدر تشخص بدهد.

 

،،

اگر علاقه و ایده در یک زمینه ای دارین، نزارین بعدها واستون حسرت بشه که چرا دنبالش نرفتین. تا وقتی به چیزی علاقه دارین و امیدتونم قویه، حتمن برید دنبالش... اگرم فکر می‌کنین ایده دارین و ایدتون خیلی خوبه، کسب و کار خوتونو راه‌اندازی کنین

،،

 

راه اندازی کسب و کار شخصی: نگاه مثبت

وقتی تصمیم می‌گیرید که کسب و کاری راه‌اندازی کنید، خیلی چیزها را خودتان تجربه می‌کنید. نه اینکه دانش بد باشد، امّا قطعا به تجربه کردن هم نیاز دارید. وقتی خودتان از صفر وارد کار می‌شوید، هر تصمیمی که بگیرید، نتیجه‌اش مستقیماً یا به سود شماست یا به ضررتان.

فرقی نمی‌کند که تصمیمات شما درست باشند یا نه. مهم این است که خودتان می‌توانید متوجه شوید که در چه شرایطی چه تصمیماتی را باید گرفت. اگر تا الان اصلاً سابقه مدیریت کسب و کار را نداشته‌اید، بهتر است خودتان کسب و کار راه‌اندازی کنید. وقتی شما تا حالا سابقه کارآفرینی و مدیریت نداشته‌اید، چطور می‌توانید یکباره از یک کسب و کار بزرگ شروع کنید؟

بنابراین یکی از نکات مثبت راه اندازی کسب و کار شخصی، مزه کردن چالش‌ها و پیدا کردن روش برخورد با آن‌ها است. همان اول ممکن است خیلی اذیت و سردرگم شوید ولی وقتی چند سالی بگذرد، کمتر مشکلی است که به نظرتان غیرقابل حل باشد و نتوانید برای آن راه حلی پیدا کنید.

علاوه بر این، در وضعیتی که شما می‌خواهید کسب و کار خودتان را راه‌اندازی کنید،  اعتماد به نفس و انگیزۀ بییشتری  خواهید داشت.

 

راه اندازی کسب و کار شخصی: نگاه منفی

راه‌اندازی کسب و کار شخصی، وقتی پدرتان کسب و کاری دارد، از خیلی جهات تصمیم صد درصد درستی هم نیست. در بعضی صنعت‌ها، رقبای بسیار قدرتمندی وجود دارند که رسیدن و کنار گذاشتن آن‌ها، بدون هیچ صحبت کلیشه‌ای، غیرممکن است و باید بازارهای دیگری را انتخاب کنید. از طرفی شاید بازارهای دیگر برای کسب و کار شما سودآوری بالایی نداشته باشند.

بنابراین در این مواقع بهتر است که کسب و کار پدرتان را ادامه دهید. اگر هم ایده‌ای داشتید، آن را به کسب و کار پدرتان منتقل کنید.

یکی دیگر از نکات منفی راه‌اندازی کسب و کار شخصی، این است که باید از ابتدا به دنبال نیاز مشتریان بگردید. پروسه تشخیص نیاز مشتریان، یک فرآیند دائمی است. علاوه بر این، قطعاً محصول اولیه شما، بهترین محصول‌تان نیست.

 

تشکیل یک تیم خوب، جمع‌آوری اطلاعات مشتریان و بازار، برندینگ و بازاریابی، کارایین که شما باید از اول بکنین ولی توی کسب و کار پدرتون، خیلی وقته که داره انجام میشه. این اصلا بد نیست و شما باید به‌هرحال این چیزارو بلد باشین. ولی حواستون باشه وقتی تجربه‌ای نداشته باشین و بخواین از همون اول بزرگ شروع کنین و برید سمت کسب و کار پدرتون، ممکنه هم اون کسب و کار آسیب ببینه هم خودتون!

 

؟ سوال: پس یعنی کسب و کار پدرم را ادامه ندهم؟

*  پاسخ: اگر اطلاعات زیادی دربارۀ مدیریت بیزینس ندارید، نمی‌دانید باید با چالش‌ها و موانع چطور برخورد کنید، چطور می‌توانید یک کسب و کار را بزرگ‌تر کنید، کسب و کار پدرتان بزرگ است و اعتبار زیادی دارد، اعتماد به نفس و انگیزۀ کافی ندارید، بهتر است کسب و کار شخصی‌تان را راه‌اندازی کنید و از ابتدا وارد یک کسب و کار بزرگ نشوید. ولی اگر کسب و کار پدرتان چندان بزرگ نیست امّا جایی برای رشد دارد، می‌توانید وارد شوید و تمرکزتان را روی آن بگذارید.

 

لب کلام اینکه . . .

برای داشتن یک کسب و کار لزوماً نباید یک نفر از اعضای خانوادۀ شما قبلاً کسب و کار راه انداخته باشد. اگر به کسب و کار پدرتان علاقه و تمام شرایطی که در این مقاله گفتم را دارید، می توانید همین راه را ادامه بدهید. امّا خیلی خوب است که ایده و ذهنتان را برای اهداف و آرزوهایتان بگذارید.

در دورۀ جامع کسب و کار، به راحتی می‌توانید هر چه که برای راه‌اندازی بیزینس نیاز دارید را آموزش ببینید و مطمئن باشید که در مسیر درستی قرار گرفته‌اید. فقط 3 ماه زمان بگذارید تا بدون نگرانی و با اعتماد به نفس، همه چیز دربارۀ بیزینس را آموزش ببینید و در کسب و کارتان پیاده سازی نمایید.

 

به مطالعه کردن ادامه بدید...